13.01.2016

ROBYG dla Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Deweloper mecenasem kultury, który przekazał cenny eksponat uzupełniający kolekcję porcelany miśnieńskiej


Kolekcja porcelany miśnieńskiej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie została wzbogacona o kolejny obiekt. W dniu 13 stycznia 2016 roku Grupa ROBYG uroczyście przekazała zabytkową czekoladnicę pochodzącą z fabryki w Miśni, którą otrzymała od Tomasza Janczewskiego, przedsiębiorcy od lat współpracującego z Grupą ROBYG. W wydarzeniu uczestniczyli darczyńcy, przedstawiciele lokalnych władz oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

„Jesteśmy wdzięczni za przekazanie nam obiektu, który uzupełnia naszą kolekcję porcelany miśnieńskiej. Obecnie tego typu szczytne inicjatywy są już zanikającym i niepraktykowanym zjawiskiem. Dlatego tym bardziej doceniamy niezwykłą postawę Grupy ROBYG oraz pana Tomasza Janczewskiego. Każda rzecz będąca świadkiem historii ma bardzo dużą wartość kulturową, szczególnie gdy dotyczy to czekoladnicy wyprodukowanej w pierwszej europejskiej fabryce porcelany” – komentuje Paweł Jaskanis, dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Porcelana miśnieńska jest produkowana od 1710 roku w zakładzie w Miśni – pierwszej fabryce porcelany w Europie. Ehrenfried Walther von Tschirnhaus był wynalazcą procesu produkcji, który następnie został zmodernizowany i rozwinięty przez Johanna Friedricha Böttgera. Zakład w Miśni funkcjonuje do dziś i nosi nazwę: Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH. „Grupa ROBYG rozumie, jak dużą wartość dla całego społeczeństwa mają dobra historyczne. Bardzo ważne jest dla nas wspieranie instytucji będących ambasadorami europejskiego dziedzictwa kulturowego. Zarówno przez takie gesty, jak i przez prowadzoną przez nas działalność staramy się dbać o dobro Polaków. Cieszymy się, że przekazany przez nas eksponat stanie się elementem cennej kolekcji w Muzeum Pałacu w Wilanowie. Mamy nadzieję, że zainspirujemy innych do podtrzymywania tradycji przekazywania cennych – zarówno pod względem historycznym, jak i kulturowym – dóbr narodowych instytucjom, które umożliwią każdej osobie obejrzenie i zapoznanie się z nimi oraz ich historią” – podsumowuje Oscar Kazanelson, przewodniczący Rady Nadzorczej ROBYG SA. Dodatkowe informacje: GENESIS PR: Eliza Misiecka, Łukasz Borkowski tel. 601-367-771, (22) 327-16-90, e-mail: robyg@genesispr.pl

Egzotyczny napój trafił do Hiszpanii w I. połowie XVI w., wcześniej niż herbata czy kawa, ale zyskał zagorzałych zwolenników dopiero wówczas, gdy pozbawiono go ostrych przypraw stosowanych przez Azteków. Wybornym posunięciem okazało się dodanie do gorącego napoju śmietanki przez hiszpańskie zakonnice misjonarki i od tej pory zawrócił on w głowach mieszkańców tego kraju tak bardzo, że kobiety nie mogły zaprzestać jego picia nawet w czasie mszy. Przez następne dziesiątki lat ten importowany delikates należał zawsze do produktów droższych od kawy i herbaty – był więc dostępny w Europie dla jedynie zamożnej klienteli. Do grona jego miłośników zaliczał się też twórca wilanowskiego muzeum, Stanisław Kostka Potocki. Z zachowanych rachunków kasy domowej z jego czasów wynika, że na podawane mu śniadanie nieodmiennie składały się: sok owocowy, biszkopty i czekolada. „Jestem zaszczycony, że mogę być częścią szczytnej inicjatywy i tradycji przekazania cennych eksponatów historycznych na rzecz Muzeum Pałacu w Wilanowie. Mam nadzieje, że wartość ofiarowanego przez nas dobra narodowego – stanowiącego uzupełnienie gromadzonej kolekcji miśnieńskiej – zostanie doceniona przez gości odwiedzających tę warszawską perłę architektury z okresu baroku” – mówi Tomasz Janczewski, przedsiębiorca od lat współpracujący z Grupą ROBYG. Dzbanek do czekolady z pokrywką powstał ok. 1750–1760 r. w Miśni, wykonany jest z porcelany, ręcznie malowany w „indiańskie” kwiaty i złocony. Pionowo żłobkowany dzbanek o średnicy 9,5 cm ma drewnianą rączkę. Na szczycie pokrywki znajduje się otwór, przez który można było małą mątewką zamieszać lub spienić czekoladę. Ów otwór zamykany jest dzięki ruchomej rączce w kształcie kwiatowej gałązki, wykonanej ze złoconego brązu. Muzeum Pałacu w Wilanowie ma najliczniejszą w Polsce kolekcję porcelany miśnieńskiej, w skład której wchodzą przedmioty zarówno dekoracyjne, jak i codziennego użytku, służące do podawania herbaty, kawy i czekolady, np. imbryki i filiżanki. Wśród nich prezentowana będzie ofiarowana przez Grupę ROBYG czekoladnica. Dzięki badaniom archiwalnym wiemy, że Stanisław Kostka Potocki, który w 1805 r. otworzył w Wilanowie pierwsze muzeum sztuki na ziemiach polskich, zaczynał dzień od filiżanki czekolady. Można przypuszczać, że hrabiemu służył przy tym przedmiot podobnej klasy, co ofiarowany zabytek. Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie publikuje artykuły naukowe i popularnonaukowe, wydania najstarszych polskich książek kucharskich, organizuje warsztaty kulinarne pozwalające odkryć dawne receptury i poznać staropolskie smaki. Czekoladnica będzie ozdobą kolekcji wilanowskiej porcelany i inspiracją dla wyobraźni gości muzeum.